Restauratie

Waarom moet de Domkerk gerestaureerd worden?

De laatste jaren werd duidelijk dat de Domkerk na de grote restauratie van 1968 tot 1988 opnieuw gerestaureerd moet worden, om het kerkgebouw in goede staat te houden. Vanuit de PGU (Protestantse Gemeente Utrecht) en het Citypastoraat Domkerk werd zorg gedragen voor het uitvoeren van een grondige inventarisatie door een architectenbureau.

Door de werking van regen, wind, ijs en veroudering moeten de luchtbogen op het dak, het natuursteen en de ornamentele elementen aangepakt worden. Verder beslaan de werkzaamheden herstel van baksteen- en natuursteenwerk, metalen torenbekroningen op het dak, herstel van dakbedekkingen, stukadoorswerk, tegelwerk, schilderwerk en metsel- en voegwerk. Ook moet een aantal onderdelen worden vervangen die rond 1986 nog niet vervangen hoefde te worden.

Deze aanvullende reparatie- en restauratiewerkzaamheden zullen plaatsvinden tussen 2017 en 2022. Na het uitvoeren van deze werkzaamheden is de Domkerk weer in goede staat en kan de kerk weer lange tijd mee.

De historische Domkerk, in het hart van Utrecht, is 7 dagen per week open en er is veel te beleven. Het Citypastoraat Domkerk Utrecht en de vrijwilligers verzorgen in de Domkerk kerkdiensten, ochtend- middag- en avondgebeden en concerten. Alle zaterdagmiddagconcerten zijn vrij toegankelijk voor iedereen. De kerk dient ook regelmatig als prachtige locatie voor bruiloften, uitvaarten, lezingen, tentoonstellingen, het Sint Maartens Kinderfeest, een speciale kerstnachtdienst voor kinderen en speurtochten. Tijdens de dienst op zondag is er zelfs een crèche voor de allerkleinsten. Kortom; de Domkerk is er voor iedereen. Het is dan ook belangrijk dat zo’n belangrijke plek goed wordt onderhouden.

In 2014 werd al eerder een succesvolle crowdfundingactie opgezet voor de Domkerk, onder dezelfde noemer 'Draag de Dom'. Met de opgehaalde 70.000 euro konden in 2015 een aantal luchtbogen gerestaureerd worden. 

Fotografie: Arthur van Beveren